Virusul Epstein-Barr (EBV), cunoscut și sub numele de virusul herpetic uman 4, este un membru al familiei de virusuri herpetice.
    Este unul dintre cei mai răspândiți viruși umani.
    EBV se găsește în toată lumea.
    Majoritatea oamenilor sunt infectați cu EBV la un moment dat în viață.
    EBV se răspândește cel mai frecvent prin intermediul fluidelor corporale, în principal prin salivă.
    EBV poate provoca mononucleoză infecțioasă, numită și mononucleoză, și alte boli.

Simptomele
    Simptomele infecției cu EBV pot include:
    • Copil bolnav în pat
    • oboseală
    • febră
    • gât inflamat
    • ganglioni limfatici umflați la nivelul gâtului
    • splină mărită
    • ficat umflat
    • erupție cutanată
    Multe persoane sunt infectate cu EBV în copilărie. Infecțiile cu EBV la copii nu provoacă de obicei simptome sau simptomele nu se disting de alte boli ușoare și de scurtă durată ale copilăriei. Persoanele care au simptome de infecție cu EBV, de obicei adolescenți sau adulți, se ameliorează în două până la patru săptămâni. Cu toate acestea, unele persoane se pot simți obosite timp de mai multe săptămâni sau chiar luni.
    După ce ați contractat o infecție cu EBV, virusul devine latent (inactiv) în corpul dumneavoastră. În unele cazuri, virusul se poate reactiva. Acest lucru nu provoacă întotdeauna simptome, dar persoanele cu un sistem imunitar slăbit sunt mai susceptibile de a dezvolta simptome dacă EBV se reactivează.

Transmisie
    EBV se răspândește cel mai frecvent prin fluidele corporale, în special prin salivă. Cu toate acestea, EBV se poate răspândi și prin sânge și spermă în timpul contactului sexual, al transfuziilor de sânge și al transplanturilor de organe.
    EBV se poate răspândi prin utilizarea obiectelor, cum ar fi o periuță de dinți sau un pahar de băut, pe care o persoană infectată le-a folosit recent. Probabil că virusul supraviețuiește pe un obiect cel puțin atâta timp cât obiectul rămâne umed.Prima dată când vă infectați cu EBV (infecția primară cu EBV) puteți răspândi virusul timp de săptămâni și chiar înainte de a avea simptome. Odată ce virusul se află în corpul dumneavoastră, acesta rămâne acolo într-o stare latentă (inactivă). Dacă virusul se reactivează, puteți transmite potențial EBV altor persoane, indiferent de cât timp a trecut de la infecția inițială.

Diagnostic
    Diagnosticarea infecției cu EBV poate fi dificilă deoarece simptomele sunt similare cu cele ale altor boli. Infecția cu EBV poate fi confirmată cu ajutorul unui test de sânge care detectează anticorpii.

Aproximativ nouă din zece adulți au anticorpi care arată că au o infecție cu EBV actuală sau trecută.

Prevenire și tratament
    Nu există niciun vaccin care să protejeze împotriva infecției cu EBV. Puteți ajuta să vă protejați prin faptul că nu vă sărutați și nu împărțiți băuturi, alimente sau obiecte personale, cum ar fi periuțele de dinți, cu persoane care au infecția EBV.

Nu există un tratament specific pentru EBV.
    Cu toate acestea, se pot face unele lucruri pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor, inclusiv:

consumul de lichide pentru a rămâne hidratat
    odihnați-vă suficient de mult
    administrarea de medicamente cu prescripție medicală pentru durere și febră

La NPA Laborator Analize Medicale iti poti face urmatoarele teste de anticorpi pentru virusul Epstein-Barr:

Sediul central
    Ion Gheorghe Duca 44, Constanța